tradiroses.org
tradiroses.org

Contacte

tradiroses.org

Manel Pedreira
Calle Mossén Carles Feliu 15
17480 ROSES

Telèfon: +34 609372287

C@rreu: nelcris@telefonica.net

 

Som molts els que creiem que aprenem del passat per viure el present i no repetir els errors en el futur

tradiroses.org a les xarxes socials

BALLDEMAR a la MARATÓ de TV3 15 desembre de 2013

Ahir varem fer balls de bastons a la Riera Gingolers amb motiu de la Marató d'enguany.

Dalt i baix, Cercavila, La Creu i la ZIga Zaga van tornar a sortir al carrer en un magnífic dia de pre-hivern!!

Felicitats als balladors!!

 

 

Demà us posem la llista sencera de les persones que han ballat el 15 de desembre de 2013 són:

VIATGE A SOLINGEN

Hola a tots: Hem trobat uns enllaços sobre la "Zöppkesmarkt" de Solingen on anirà la Colla Gegantera i Bàlldemar a primers de setembre. Hi han fotos i adreçes del Mercat del 2012. Ens dona una idea del que hi ha als carrers (sembla que no hi han cables que frenin als gegants!!).

El rest de les Honras del Contrapàs - 15/8/2013

Un cop més el dia 15 d'agost de 2013 s'ha complert la tradició de ballar La Bolangera i Les Nyacres per la Festa Major de Roses. Poc més tard de les 20:00h després de la cercavila gegantera varem començar amb els balls de bastons i després de la música de la "matinada mallorquina" (tot amb  la Mitja Cobla d'en Jordi Jordà i en Manel Pedreira)  el contrapàs Tríade, i la resta de balls que acabarien amb Bolangera, Nyacres, Honras del Contrapàs i la Sardana curta de Llanceros. Estava ben ple de gent i ha sigut una ballada en honor a tots els que ho van ballar abans que nosaltres. Gràcies a balladors, músics, acompanyants, assistents, al so de l'Eduard Font, a  l'Ajuntament, ... a tots!

Bàlldemar ha estat a plaça!

 

Mestre de danses: Cris Barceló

Flabiol i bombo: Manel Pedreira

Sac de gemecs: Jordi Jordà

 

Balls de bastons:

Cercavila – Polca de la clariana

Ziga zaga – Sant Ferriol

La creu – La boja

Dalt i baix – Les pometes

Danses:

Entrada de mar – Matinada mallorquina

Contradansa anónima

Contrapás tríade

Branle de les rates

Les nyacres de Roses

La bolangera de Roses

Honras del contrapás

Ball conjunt:

Sardana curta dels llanceros

 

Musiques tradicionals de l’Empordà recollides per els “Ministrils de l’Empordà”

Contrapàs tríade: Joan Figueres i Joan Serra.

Sardana dels llanceros: Josep Cervera Bret.

Transcripcions: Manel Pedreira

Les 21 persones que han ballat el 15 d’agost de 2013 són:

 • Jordi Abad
 • Francisco Acedo
 • Jordi Adell
 • Núria Alabert
 • Consol Albertí
 • Cristina Barceló
 • Mar Belmonte
 • Maria Benítez
 • Joan Blanch
 • Júlia Blanch
 • Toni Blanch
 • Pere Bohigas
 • Esther Cañadas
 • Joan Cañadas
 • Claudia Ceballos
 • Eugeni López
 • Pau Magester
 • Isabel Martí
 • Miriam Mezziani
 • Eva Palou
 • Anna Vicens

El dia 23 puntualment a les 20:30 h va començar la cerimònia de la flama del Canigó per encendre el foc de Sant Joan a Roses. Varem fer la cercavila, balls de bastons, ball pla i corrandes i dues voltes de bolangera. 

Els nous , i antics, balladors varen gaudir d'una breu però intensa cercavila acabada per "Els segadors" tocats a tres gralles i dues veus. "La nit de Sant Joan .és nit d'alegria....! Gràcies a balladors, músics i acompanyants !! Francisco, Nuri, Mar, Esther, Pau, Joan , Julia , Claudia, Toni, Joan , Cris , Pau i Manel, Eugeni,... (si m'he oblidat algú digueu-ho i el posaré tot seguit, perdó per avançat!!)

Les imatges han estat baixades de la WEB i són de "EMPORDÀTELEVISIÓ" i de "VILA DE ROSES" Diari digital dels Rosincs. Gràcies!!

Recordem a tothom que a partir del dia 20 de juliol comencen els assajos per els balls de Festa Major. La nostra principal fita del any. Esperem a tothom! Als que veniu tot l'any, als que heu ballat anys anteriors, els que sou lluny de Roses però sempre esteu a punt per els balls de Festa Major... balleu la sardana curta i/o el contrapàs i estareu mantenint vives costums, tradicions i arrels de la nostra terra !! Si en balleu més ja serà ... extraordinari!!!

Acompanyem la flama del Canigó a encendre el foc de Sant Joan!

Cada matí, quan el sol despunta i il·lumina el cim del Canigó mostrant-nos "la flama del Canigó" em meravello de la màgia d'aquest fenomen ùnic! (peró quan es posa també!!)

Hi ha que dir que vist tot estant a Roses, a vora mar, en un dia clar i net, i tranquil de vent es un espectale únic (vés que he de dir jo!!). 

Però l'orgull de BÀLLDEMAR es acabar el camí que la flama fa per encendre la nit de la vetlla de Sant Joan. I nosaltres l'acompanyarem ,tot ballant, en el seu camí nocturn!! (cap al voltant de quarts de deu del diumenge vint-i-tres arran de  mar, de la plaça de Catalunya fins al moll de la Riera Gingolers on hi s'encendrà el foc del solstici d'estiu).

Dimecres 22 de maig de 2013  per la tarda es va celebrar la cloenda de cursos de català per adults i conmemoració del X aniversari del Voluntariat per la llengua. Varem ballar cinc balls de bastons  (el cercavila, el rellotge, el dalt i baix, la creu  i la ziga-zaga) i col.laborar amb el Grup de Teatre , La Rotllana i la Colla Gegantera de Roses.  Gràcies als balladors i músics: Pau Magester, Jordi Abad, Esther Cañadas, Julia Blanc, Joan Cañadas, Maria Benitez, Nuria Alabert,  Cris Barceló i Manel Pedreira. El català va fort!! 

Diumenge 2 de juny de 2013  per la tarda es varen donar a Roses els premis literaris que Omnium cultural entrega anyalment als alumnes de escoles de l'Alt Empordà. Varem ballar quatre balls de bastons  (el cercavila, el rellotge, el dalt i baix i la ziga-zaga) i explicar breument l'origen i perquè dels balls de bastons a l'Empordà. Gràcies als balladors i músics: Pau Magester, Jordi Abad, Esther Cañadas, Julia Blanc, Maria Benitez, Cris Barceló i Manel Pedreira. Fent país!!