tradiroses.org
tradiroses.org

Contacte

tradiroses.org

Manel Pedreira
Calle Mossén Carles Feliu 15
17480 ROSES

Telèfon: +34 609372287

C@rreu: nelcris@telefonica.net

 

Som molts els que creiem que aprenem del passat per viure el present i no repetir els errors en el futur

tradiroses.org a les xarxes socials

Ass.cultural Colla Gegantera de Roses

AQUESTA NO ÉS LA WEB OFICIAL DE LA COLLA GEGANTERA DE ROSES.

La colla gegantera disposa de la seva pròpia WEB i la nostra pretensió sols és donar més visió a aquesta activitat tan profundament arrelada a Roses i a les nostres contrades

Aqui teniu un parell d'enllaços per veure i apendre el Ball de Gegants de Vila Gegantera Gironina.

http://www.youtube.com/watch?v=BW8sj5gKf7k

http://webs.gegants.cat/gironines/

Els gegants de Roses

En Quimet i la Demetria, van ser encarregats, pagats i cedits al poble de Roses, per una senyora que va regalar-nos aquesta tradició, amb una sola condició: que els nostres representants en cartró-pedra portessin el seu nom i el del seu marit, ja que no tenien descendència i així era una manera de perpetuar-se a la història de la nostra vila. Això va ser l’any 1994, i els gegants de Roses van ser batejats, el dia 23 d’abril dia de Sant Jordi. Una colla de jovent anomenada l’Empenta Jove se'n va fer carrec es va fer càrrec i els va fer córrer per tot Catalunya.

Quan l’Empenta Jove es va dissoldre per manca de gent, els nostres gegants es van quedar sols, fins que una nova colla vam decidir que no es podia perdre aquesta tradició. Després d'uns inicis un xic difícils, ja que costava trobar gent per formar la colla tenim més de 120 socis, de totes les edats, i amb moltes ganes de viure el món geganter i de col·laborar amb tot allò relacionat amb els nostres gegants.

Els nostres gegants són la representació dels protagonistes d’una bella sardana que va escriure Joan Maragall: L’Empordà. Aquest poema explica el naixement de la comarca de l’Empordà,  com una història d’amor entre un pastor arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena que representava el mar. 

Els gegants fan 3,5 metres d’alçada. En Quimet pesa 45 kg i la Demetria 55 kg i varen an ser construïts al Taller Ventura & Hosta de Navata.

Hi han 4 capgrossos, i dos gegantons: en Norfeu, que representa un cavallet de mar, construït per membres de la Colla i en Menhiró (representa un menhir) que va ser un regal a la Colla en motiu de la Festa Megalítica de Roses.

Una part important de la colla, la formen els grallers i el grup de percussió que els darrers anys han tornat a fer matinades al nostre poble, tradició que s’havia perdut i ara hem recuperat.

Text extret de la pàgina http://www.gegantsroses.com/historia.htm